Elin Weber

Varför gör djuren så? Vad beror det på, vilka drivkrafter ligger bakom? Hur kan vi lära oss att kommunicera med djuren genom att förstå deras beteende…

Det här är frågor som alltid fascinerat mig, gjort mig nyfiken och drivit mig att ta reda på mer, på djupet. Att kunna leva med och på olika sätt umgås med andra arter, och hitta sätt att förstå varandra. Det är sååå häftigt!

Utöver ett stort intresse för djur, är natur och friluftsliv andra viktiga bitar. Så valet att utbilda mig till biolog kom naturligt och med en djup passion för djurs beteende blev det självklart att specialisera mig inom just etologi, läran om djurs beteende. Så det är just det jag jobbar med idag, som forskare i etologi.

Hunden och människan har levt tillsammans i tusentals år, vår evolution går hand i hand. Men samhället vi lever i idag ställer stora krav på våra hundar. Det gör det extra viktigt att förstå deras ursprung. För även om vi har dem som sällskap är de också i grund och botten rovdjur.

Att förstå hundens beteende, och varför olika individer reagerar som de gör i olika situationer är en grund i mitt arbete med hundar. Jag jobbar med helheten, och därför är kontakt med veterinärer, hundfysioterapeuter och näringsspecialister också viktigt.